Jakość

Proces kontroli jakości obejmuje 3 etapy: lustrację plantacji, sprawdzenie materiału siewnego w akredytowanym laboratorium oceny nasion oraz ocenę odmian na poletkach kontrolnych.

proces kontroli jakości

Pierwszy etap kontroli

 

Polega na lustracji plantacji nasiennych u producentów. Odbywa się ona kilka razy w ciągu roku w momencie kwitnienia lub owocowania roślin. Sprawdzana jest wtedy m.in. izolacja przestrzenna (bardzo ważna w produkcji nasion warzyw, ponieważ gwarantuje czystość odmianową) oraz wyrównanie cech morfologicznych. W przypadku roślin ozdobnych to m.in. barwa kwiatów, pokrój roślin i ich wysokość. Jeśli na plantacji znajdują się rośliny odbiegające pod względem wyżej podanych cech od typowych dla wysianej odmiany, są one usuwane natychmiast po pojawieniu się.

SP_READ_MORE

Drugi etap kontroli

 

Polega na badaniu jakości każdej partii nasion w laboratorium w warunkach dla nich optymalnych, określonych międzynarodowymi przepisami. W naszym laboratorium przeprowadzamy rocznie około 30 000 analiz jakości nasion. Jest ono największym tego typu laboratorium w Polsce. Znajdują się w nim pomieszczenia ze stałą, jak i zmienną temperaturą, szafy kiełkownicze posiadające zakres od -5 C o do 35 C o z możliwością całodziennego lub okresowego doświetlania, kiełkownik Jacobsena z regulacją temperatury, światła oraz pomieszczenie ze stałą temperaturą 15 C o . Każda partia nasion po analizie laboratoryjnej, w razie konieczności podlega złożonemu procesowi technologicznemu, polegającemu na uszlachetnianiu, suszeniu i czyszczeniu nasion. Przebadane powtórnie uszlachetnione partie nasion, charakteryzujące się dzięki wcześniejszej obróbce odpowiednią wilgotnością, czystością i zdolnością kiełkowania, kierowane są do sprzedaży i konfekcjonowania.

SP_READ_MORE

Trzeci etap kontroli

 

Realizowany jest na poletkach kontrolnych. Rocznie zakładamy ponad 12 000 poletek, na których badamy wszystkie partie nasion, zakupione od producentów oraz innych firm, a także sprzedawane odbiorcom w minionych sezonach. Kontrolę rozpoczynamy od oceny wschodów. Nasiona z danej partii wysiewamy na paletach w szklarniach, po czym oceniamy wschody. Następnie młode rośliny są wysadzane na poletkach. W czasie kwitnienia lub owocowania systematycznie sprawdzamy ich tożsamość odmianową.

SP_READ_MORE

Copyright © 2016  - W.Legutko. All rights reserved. Regulamin strony. Realizacja: 3motion

63-930 Jutrosin, Nad Stawem 1F, tel. +48 65 548 28 12, fax +48 65 548 26 30, biuro@legutko.com.pl