flaga pl
flaga rosji
flaga en


NASZA JAKOŚĆ

Dbając o osiągnięcie jak najwyższych standardów, przeprowadzamy kontrolę jakości każdej partii nasion.

Proces kontroli jakości:

PIERWSZY ETAP KONTROLI polega na lustracji plantacji nasiennych u producentów, zarówno w kraju, jak i za granicą. Odbywa się ona kilka razy w ciągu roku w momencie kwitnienia lub owocowania roślin. Sprawdzana jest wtedy m.in. izolacja przestrzenna (bardzo ważna w produkcji nasion warzyw, ponieważ gwarantuje czystość odmianową) oraz wyrównanie cech morfologicznych. W przypadku roślin ozdobnych to m.in. barwa kwiatów, pokrój roślin i ich wysokość. Jeśli na plantacji znajdują się rośliny odbiegające pod względem wyżej podanych cech od typowych dla wysianej odmiany, są one usuwane natychmiast po pojawieniu się.

DRUGI ETAP KONTROLI polega na badaniu jakości każdej partii nasion w laboratorium w warunkach dla nich optymalnych, określonych międzynarodowymi przepisami. W naszym laboratorium przeprowadzamy rocznie około 30 000 analiz jakości nasion. Jest ono największym tego typu laboratorium w Polsce. Znajdują się w nim pomieszczenia ze stałą, jak i zmienną temperaturą, szafy kiełkownicze posiadające zakres od -5 Co do 35 Co z możliwością całodziennego lub okresowego doświetlania, kiełkownik Jacobsena z regulacją temperatury, światła oraz pomieszczenie ze stałą temperaturą 15 Co. Każda partia nasion po analizie laboratoryjnej, w razie konieczności podlega złożonemu procesowi technologicznemu, polegającemu na uszlachetnianiu, suszeniu i czyszczeniu nasion. Przebadane powtórnie uszlachetnione partie nasion, charakteryzujące się dzięki wcześniejszej obróbce odpowiednią wilgotnością, czystością i zdolnością kiełkowania, kierowane są do sprzedaży i konfekcjonowania.

TRZECI ETAP KONTROLI realizowany jest na poletkach kontrolnych. Rocznie zakładamy ponad 12 000 poletek, na których badamy wszystkie partie nasion, zakupione od producentów oraz innych firm, a także sprzedawane odbiorcom w minionych sezonach. Kontrolę rozpoczynamy od oceny wschodów. Nasiona z danej partii wysiewamy na paletach w szklarniach, po czym oceniamy wschody. Następnie młode rośliny są wysadzane na poletkach. W czasie kwitnienia lub owocowania systematycznie sprawdzamy ich tożsamość odmianową.

 

czytaj więcej o jakości naszych produktów

12
13
14